Tafsir Mimpi Bertemu Imam Ghazali

Tafsir Mimpi Bertemu Imam Ghazali

Tafsir Mimpi Bertemu Imam Ghazali – Sudah diucap suatu cerita berkenaan seorang yang menemukan mimpi bertemu dengan ilmuwan ulung Muhammad ibn Muhammad ibn Muhammad ibn Ahmad ataupun lebih mahsyur dengan gelaran Imam al- Ghazali.

Al- Imam Abu Hamid al- Ghazali ialah seseorang alim yang gemar menekuni beragam tipe ilmu. Dia mengarang sebagian buah kitab yang jadi panduan buat komuniti Islam sehingga hari ini.

Tafsir Mimpi Bertemu Imam Ghazali

Bagi kisahnya, kala mimpi itu terjalin Imam Ghazali sudah wafat dunia. Tidak lama sehabis kematiannya, seorang berjumpa dengannya di alam mimpi.

Sang pemimpi ini berkesempatan berdialog dengan dia serta bertanya kepada Imam Ghazali tentang balasan yang Allah kurniakan kepadanya.

“ Bagaimanakah Allah balasa kepadamu wahai Imam Ghazali?” begitulah lebih kurang pertanyaannya.

Dalam mimpi tersebut, sudah mengatakan Imam Ghazali bahawa balasan yang Allah bagikan kepadanya tidak terhingga hebatnya.

Seterusnya bertanya lagi sang pemimpi itu tentang ibadah serta kebaikan yang manakah yang sudah Imam Ghazali jalani sehingga dikurniakan balasan yang hebat sedemikian.

“ Apa sebabnya sehingga dikurniakan Allah dengan balasan yang tidak terhingga hebatnya?”

Kata Imam Ghazali, pada sesuatu hari lagi ia menulis seketika tiba seekor lalat kemudian hinggap pada penanya. Dengan penuh ikhlas serta penuh keredhaan tiada menghalau malah dibiarkan sahaja sang lalat tadi minum cecair dakwat pada pen tersebut.

Biarpun untuk kita kebaikan sedemikian bisa jadi tidak berikan impak yang besar namun Allah Maha Adil lagi Maha Mengenali.

Berbuat suatu kebaikan meski kecil namun ikhlas serta dengan hasrat kerana Allah, sangat besar maknanya

serta lebih diberkati berbanding amalan yang besar tetapi terselit hasrat memohon balasan pujian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *